Dags att bygga en veranda, ett uterum eller ett attefallshus? Det handlar om mindre projekt än att bygga exempelvis ett hus, men låt dig för den sakens skull inte luras. Samma sak gäller för en mindre byggnation som för en större: du måste fokusera på att skapa en stabil grund och du måste se till att anpassa denna efter hur markförhållandena ser ut där du ska bygga.
Tyvärr så ser man att många privatpersoner begår misstag just i samband med mindre projekt. Man tänker att den lägre vikten kommer att innebär mindre risker och mindre problem. Det man inte tänker på är att det är rörelser i jorden som kan leda till skador i form av sättningar.
Bygger du ett attefallshus på en mark där det är lösare jord, sand eller exempelvis lerigt så kan du inte bara gräva och gjuta en platta – du måste agera på samma sätt som man gör vid husbyggen under dylika förhållanden. Det innebär att en pålning måste ske. En pålning innebär att man anlitar en firma som slår – eller borrar – ner pålar som förankras i berget och där man sedan, på dessa, kan gjuta en platta som grund.
Behöver man genomföra en pålning?
Pålning används vid allt från större projekt – att bygga exempelvis en järnväg – till mindre sådana i form av ett attefallshus. Syftet är detsamma oavsett: en pålning leder till att konstruktionen ges en stabilitet och att de rörelser som sker i marken inte påverkar konstruktionen i fråga.
Det första steget för dig i samband med att du planerar att bygga handlar alltså om att undersöka marken. Kommer det att krävas några förstärkande åtgärder i form av pålning eller kan man direkt sätta igång att gräva och gjuta?
Har du tur så är det senare en lösning, har du otur – sett till att det blir lite dyrare – så måste du anlita en firma för pålning. Kom dock ihåg att det är en tjänst som du kan använda Rot-avdraget för. Det behöver inte bli så dyrt. Se kostnaden som en investering.